Vaccinatie (Covid-19) en massage

Wel of niet een vaccin nemen tegen Coroan virus? Een vrije keuze voor iedereen. Er zijn inmiddels verschillende vaccins op de markt. Als je de keuze hebt gemaakt om het vaccin te nemen, zijn er een paar dingen die handig zijn om te weten als je weer gemasseerd wilt worden (vlak) na het ontvangen van het covid-19 vaccin.

Iets meer over de bijwerkingen van de vaccinatie
Het covid-19 vaccin kent, net als bij andere geneesmiddelen, bijwerkingen. Het vaccin kent twee soorten bijwerkingen, namelijk die van de handeling zelf en bijwerkingen van het vaccin.

Bijwerkingen handeling:
De vaccinatie word intramusculair geïnjecteerd, wat betekent dat de injectie in de spier word gezet. Dit intramusculair prikken kan gevolgen hebben voor mensen die trombose-middelen gebruiken of mensen met medicatie om de bloeddruk te reguleren. Voor deze groep mensen is er door de injectie een verhoogde kans op bloedingen en/of blauwe plekken.

Verder kan er door de handeling zelf roodheid ná de injectie plaatsvinden of zwelling op de plek van de prik. Ook spierpijn op de injectieplaats een normale bijwerking. De injectie wordt gezet in de deltaspier, de spier in je bovenarm.

Bijwerkingen vaccinatie:
Van de vaccinatie (afhankelijk van welk vaccin je krijgt) zijn over het algemeen de volgende bijwerkingen bekend:

  • Pijn en zwelling op de plek van de injectie/prik
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Spierpijn
  • Griepachtige verschijnselen, waaronder ook koorts en koude rillingen
  • Opgezette lymfeklieren

De bijwerkingen lijken vooral op te treden ná de tweede injectie en kunnen dan tussen de 2 tot 5 dagen aanhouden.

Wanneer is het weer veilig een massage of behandeling te boeken na een vaccinatie?
Zolang je bijwerkingen of klachten hebt kun je beter géén massage ontvangen. Mijn persoonlijk advies is om na elke injectie minstens vijf dagen te wachten (bij alle injecties gaat het om een serie van twee, met een tussenpoos van ongeveer een maand) voor het geval je een negatieve reactie krijgt.

Sommige mensen zullen ernstigere, griepachtige symptomen hebben. In dit geval stel de massage of therapeutische behandeling uit totdat je je weer volledig fit en vitaal voelt.